Home
Activiteiten
Educatie
Museum
Bezoek
 
     
 
     
  Nieuws  
     
     
  Open dag: 10 jaar De Sûkerei
"Iepen mienskip dei by De Sûkerei"

07-07-2018 Onder een strakblauwe lucht was er zaterdag feest en grote drukte op het 10-jarig bestaan van openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld. Meer dan duizend mensen kwamen af op een scala van activiteiten voor jong en oud, muziek en zang door onder andere Griet Wiersma. Ook voor de activiteiten van de ernaast gelegen camping Botniahiem, plusboerderij Lyts Botniahiem en natuureducatie De Klyster was op deze open dag veel belangstelling.

In het programma van De Sûkerei was vanaf 11.00 uur een half uur ingeruimd voor een ceremonieel intermezzo. Daarbij voerden achtereenvolgens Willem Postma, secretaris van het Sûkereibestuur, Jan de Jong van Botniahiem, Douwe Kommerie van Doarpsbelangen en burgemeester van Dantumadiel, Klaas Agricola, het woord.

Burgemeester Agricola onthulde daarna de officieuze bijnaam van Damwâld waarmee dorp en museum de toeristische markt op gaat: "Cichorei City". Dit gebeurde door het wegnemen van een kleed van een nieuw houten buitenzit bank, waarvan in de rugleuning de nieuwe bijnaam is gegraveerd. In het verleden was Dantumadiel een belangrijk centrum van de cichoreiteelt en telde maar liefst 26 drogerijen. Nu is er dan al 10 jaar een museum De Sûkerei (Fries voor cichorei) en is de verwerking bezig aan een come back. Nu niet als koffievervanger maar voor de winning van inuline, een gezond ingrediënt dat in steeds meer producten wordt verwerkt. De teelt van cichorei neemt daardoor elk jaar toe.

Tenslotte gaf burgemeester Agricola aan graag ambassadeur van De Sûkerei te worden, hetgeen met groot applaus werd gewaardeerd.

Daarna kon op het museumterrein worden gekeken naar de demonstraties van boogschieters en actief aan worden meegedaan. Er was een sokkenbreimachine, kinderen werden vervoerd over het terrein met de bokkekar, demonstraties oude ambachten, kinderen konden gesminkt worden, schilder Henk Procee, muziek met oude (meezing)liedjes, Rad van Foruin met mooie prijsjes, er was (en is) een expositie over 10 jaar openluchtmuseum, enz. Van de ijscokar met ambachtelijk ijs werd veelvuldig gebruik gemaakt door het heerlijk warme weer.

De vrijwilligers waren sfeervol gekleed in de tijd van toen op het museumterrein bij de cichoreidroegerij, de drie w‚ldhķskes, en de nieuwe poldermolen.

Bij de buren van camping Botniahiem, Lyts Botniahiem en de Klyster kon men met boswachter Jacob Bijlsma natuurrondleidingen maken door de omgeving, uileballen uitpluizen en waterbeestjes zoeken. Er was tevens een groot springkussen met glijbaan voor de kinderen.

Deze "iepen minskip dei" was niet alleen voor toeristen van LF2018, maar zeer zeker ook voor de bewoners van Damw‚ld. Om iedereen kennis te laten maken met de soms onbekende, maar zeer bijzondere cultuurhistorie van de eigen omgeving. Om het dorp "een boost" te geven: een gevoel van trots op de eigen historie te creëren. En om Damwâld en de gemeente Dantumadiel meer op de kaart te zetten als mooie bestemming voor wat betreft natuur, cultuur en toerisme. Dit alles in het kader van het thema "Iepen Mienskip" van Culturele Hoofdstad LF2018.

We deden deze dag ook nog (een beetje) mee met de fossielvrije en duurzame Elfwegentocht.

Iedereen die heeft meegeholpen, de sponsoren, en alle bezoekers die zijn geweest, bedankt! Dankzij jullie werd deze Open Dag en 10 jarig jubileum voor museum De Sukerei in Damwâld onvergetelijk en zeer geslaagd.

En wie er niet bij kon zijn: kom eens langs voor een persoonlijke rondleiding en ontdek de mooie verhalen en de prachtige cultuurhistorie bij Openluchtmuseum De SŻkerei, Trekwei 8a te Damw‚ld. Welkom!
 
     
     
 


 
     
 
       
   
       
       
  © De Sukerei / ItKin Design    
vrijwilligers informatie vrijwilligers informatie links sponsoren